Često postavljena pitanja

 • Kako izgleda proces redizajniranja sajta?

  Na osnovu postojećeg sajta napravimo predlog dizajna za vas sa svim potrebnim izmenama i našim predlozima kako bi sajt imao što bolje performanse i bio što jednostavniji za korišćenje.

  Nakon što prihvatite i potvrdite naše predloge, sledi izrada samog sajta na osnovu dizajna uz obraćanje pažnje na performanse, a posebno na samu SEO optimizaciju sajta.

  Pročitajte članak na ovu temu gde je detaljno opisan ceo proces redizajna sajta kao i to kako možete znati da li vam je potreban redizajn sajta: Kako da znate da li vam je potreban redizajn sajta? Saveti na osnovu visegodisnjeg iskustva.

 • Šta je redizajn sajta i kada je potrebno raditi redizajn?

  Redizajn sajta znači ponovo kreiranje postojećeg web sajta ili online prodavnice kako bi sve bolje funkcionisalo, bolje izgledalo, postalo brže i preglednije.
  Ne redizajniraju se samo stari sajtovi, već i novi sa lošim performansama – na primer oni sklopljeni u sajt bilderima koji se veoma sporo učitavaju.

  Kada je potrebno uraditi redizajn web sajta?

  Glavni faktori koji utiču na to da li vam je potreban redizaj sajta ili online prodavnice su sledeći:

  • Sajt vam se ne učitava u roku od maksimum dve sekunde;
  • Izgleda kao svaki drugi, kroz njega se ne prepoznaje brend vaše firme;
  • Sajt je previše je komplikovan za korišćenje;
  • Vaš sajt ili shop nije responsive tj. ne izgleda dobro na svim uređajima, naročito na mobilnom telefonu;
  • Znatno je lošiji interfejs od konkurentskih;
  • Nesiguran. Često se raspada ili se dešavaju uspešni hakerski napadi;
  • Sadrži virus.
 • Šta je SEO optimizacija sajta?

  SEO optimizacija je proces u kojem možete postići da se vaš web sajt što bolje rangira u rezultatima pretrage za određene pojmove.

  Kad na primer neko ukuca u pretraživač „patike za trčanje“, verovatnoća da će vaša online prodavnica izaći na prvom mestu, zavisi od toga koliko je ona dobro SEO optimizovana.

  SEO optimizacija sajta je veoma širok pojam koja uključuje tehnički SEO, onsite i offsite SEO optimizaciju, link building i još mnogo toga.

  Više o SEO optimizaciji možete pročitati klikom na sledećem linku : SEO za početnike: Kako da vaša firma sredi konkurenciju, bez slanja gorila da im razbiju lokal

 • Vaša konekcija nije sigurna (Your connection is not secure). Šta da radim?

  Ukoliko Google vraća poruku da „vaša konekcija nije sigurna“ (Your connection is not secure) kada neko pokušava da učita vaš web sajt to znači da nemate instaliran SSL sertifikat ili je on istekao.

  Šta je SSL sertifikat?

  SSL sertifikat služi da enkriptuje sadržaj na vašem sajtu, tj. da ga osigura od hakera i drugih zlonamernih osoba. Ukoliko nemate SSL sertifikat, Google će smatrati da vaš sajt nije dovoljno siguran da ga prikaže posetiocima.

  Ne moramo ni da kažemo da ovo veoma loše utiče na rangiranje vašeg sajta na Google-u kao i na korisničko iskustvo posetilaca.

  Kako biste rešili ovaj problem, potrebno je da što pre instalirate SSL sertifikat za vaš web sajt.

  Ukoliko ne možete da se snađete sami, kontaktirajte stručnjake za održavanje sajta.

 • Zašto se moj sajt ne pojavljuje na Google-u?

  Ukoliko vam se web sajt ne pojavljuje na Google-u, velika je verovatnoća da nešto nije podešeno kako treba.

  Pre svega, hajde ukratko da vidimo kako to Google prikazuje stranice.

  Google koristi tzv. botove koji svakodnevno prolaze kroz milione sajtova i proveravaju ih. Pregledaju tekstove, linkove, slike i sve te informacije čuvaju u njihovoj bazi podatka. Kada neko pretražuje Google za neki pojam, on vraća najrelevantnije podatke iz njegove baze. Ovaj proces se zove indeksiranje.

  Ovo je ogroman posao jer postoji ogroman broj sajtova na internetu i zato zahteva mnogo vremena da se uopšte dođe do vašeg sajta.

  Kada ste postavili web sajt na server?

  Ukoliko ste tek sad postavili web sajt na server, moraćete da sačekate najmanje dve nedelje kako bi se sajt uopšte pojavio na Google-u.

  Da li se vaš sajt delimično pojavljuje na Google-u?

  Lako možete proveriti da li je Google uopšte indeksirao vaš sajt i koje je sve stranice indeksirao. Ukucate u Google pretraživač – site:IMEVASEGSAJTA (Na primer site:boldizart.com) i on će vam vratiti sve dostupne stranice.

  Ukoliko vraća samo neke stranice, sačekajte nedelju-dve i proverite ponovo. Trebalo bi da se pojave i ostale.

  Uopšte nema vašeg sajta na Google-u?

  Moguće je da blokirate pristup Google botovima.

  U fazi izrade web sajta, ne želimo da Google indeksira polu završene i test stranice, zato koristimo „noindex“ komandu kako bismo sprečili Google botove da pristupaju ovim stranicama. Moguće je da je programer zaboravio da ukloni robots.txt fajl i to je uzrok zašto se vaš web sajt ne pojavljuje na Google-u.

  Proverite sa vašim programerom da li je to u pitanju.

  Web sajt je indeksiran, međutim ne pojavljuje se u rezultatima pretrage?

  Ovaj problem se već odnosi na SEO optimizaciju.

  Više o tome pročitajte klikom na sledeći link: Šta je SEO optimizacija sajta?

 • Šta je hosting? Koja je cena web hostinga?

  Hosting je mesto na internetu gde se nalazi vaš web sajt. Tu se nalaze sve slike, video snimci i ostali fajlovi koji se nalaze na vašem sajtu. Čak i vaši poslovni imejlovi.

  Ukoliko želite da napravite web sajt ili online prodavnicu, neophodno je da imate hosting.

  Koja je cena web hostinga?

  Hosing se iznamljuje na mesečnom ili godišnjem nivou, a cene se kreću od 4.500 dinara za malo bolji shared hosting na godišnjem nivou, 16.500 dinara za VPS server pa i do nekoliko desrtina hiljada dinara u zavisnosti od zahtevnosti sajta.

  Postoji nekoliko vrsta hostinga poput shared hosting, virtual, dedicated. Međutim, za većinu web sajtova dovoljan je malo bolji shared hosting.

  Hosting servisi nude razne opcije i cene i zato je važno da se konsultujete sa programerskom firmom pre odabira i kupovine hostinga jer će oni moći da vam kažu koji je najbolji hosting paket za vas prema vašim zahtevima.

 • Koji je najbolji hosting u Srbiji?

  Bez detaljnijih informacija o vašem projektu teško je dati odgovor na ovo pitanje, ali mi bismo ipak pokušali.

  Koji je najbolji hosting u Srbiji zavisi od toga kakav sajt želite da pravite i koliko će sam web sajt biti zahtevan.

  Na primer za informativni web sajt ili manji online shop sasvim je dovoljan neki malo bolji shared hosting dok je za veće prodavnice, video streaming servise i slično, potreban ozbiljniji hosting servis poput AWS-a.

  Prethodnih par godina kako se bavimo izradom web sajtova i online prodavnica, koristili smo desetine različitih domaćih i inostranih hosting servisa. Od svih tih servisa najviše nam se dopao rad sa Unlimited hosting iz Srbije.

  Prema našem skromnom mišljenju, ukoliko vam je potreban hosting za sajt vaše kompanije ili online shop, oni su najbolji hosting servis u Srbiji, možda čak i u regionu.

 • Šta je domen?

  Domen ili domain je zapravo adresa vašeg web sajta.

  Kada neko unese u pretraživač ime domena koji ste vi prethodno odabrali, registrovali i povezali sa vašim web sajtom, pretraživač pronađe vaš sajt i vraća ga korisniku.

  Kako biste imali web sajt ili online prodavnicu, neophodno je da imate i svoj domen.

  Postoje univerzalni domeni kao što su .com, .co i .org ali postoje i domeni koji su specifični za neku zemlju, kao što su na primer .rs za Srbiju, .ba za Bosnu itd.

  Ukoliko planirate da poslujete i van zemlje, preporučujemo korišćenje univerzalnog domena kao što je .com. Dok je za firme koje posluju isključivo na teritoriji Srbije, bolja opcija .rs domen.

 • Koliko košta domen?

  Cene domena se razlikuju od servisa do servisa, ipak razlika u ceni je minimalna – svega par stotina dinara.

  Domen se registruje na najmanje godinu dana, a njegova cena zavisi od nastavka posle naziva. Tako na primer domen sa nastavkom .com možete da odkupite već za 1700 dinara na godišnjem nivou, dok za domen sa nastavkom .rs morate odvojiti oko 2300 dinara.

  Cenu i dostupnost domena možete pogledati klikom ovde ili jednostavno ukucajte na Guglu „cena domena“ i pogledajte varijacije kod nekoliko servisa.