Online prodavnica u WordPressu za samo 50 evra? Istina ili prevara?

Online prodavnica u WordPressu
6 minuta čitanja

Verovatno ste i sami čuli da se nude različite cene za izradu online prodavnica u WordPressu. Ponude variraju od 50 pa čak do 50.000 evra, negde i više. Kako onda vi da znate koja cena je realna i šta sve možete očekivati za svoj novac?

U daljem tekstu saznaćete kako da lakše procenite koja ponuda je najbolja za vas.

Zašto se ponude za izradu online prodavnica u WordPressu toliko razlikuju?

U većini slučajeva cena raste sa nivoom usluge u srazmernoj meri. Naravno, dešavaju se i izuzeci, pa je zbog toga vaš glavni i najteži posao da odaberete rešenje koje je po vama najbolje za uslugu izrade online prodavnice.

Realno gledano, najbolja strategija je da odbacite cene koje znatno odudaraju od proseka i kao što bi naši stari rekli – izaberete zlatnu sredinu.

Na jednom kraju spektra možete pronaći osnovne WordPress online prodavnice po ceni od 50 evra koje koriste već gotove šablone i u sebi imaju neke osnovne funkcionalnosti. Na drugom kraju postoje prodavnice koje koštaju 50+ hiljada evra gde dobijate potpuno prilagođeni dizajn, napredne funkcije i profesionalnu podršku u svakom momentu.

Na primer želite da kupite tortu za rođendan svog deteta. Možete otići u prodavnicu i kupiti već gotovu tortu za 30 evra, ili možete naručiti baš onakvu tortu kao što vaše dete želi i to od profesionalnog poslastičara za 230 evra. U oba slučaja dobijate tortu ali kvalitet, ukus i izgled će se značajno razlikovati.

Određivanje potreba i prioriteta pre izrade online prodavnice

Kako biste što bolje procenili koja to ponuda je najbolja za vas, morate prvenstveno odrediti svoje potrebe i prioritete. Razmislite dobro o tome šta želite da postignete sa svojom web prodavnicom, koje funkcije su vam potrebne, koje funkcije su vam neophodne i koliko novca ste spremni da uložite u ovaj projekat.

Ukoliko na izradu online prodavnice gledate kao buduću investiciju, a ne kao trenutni trošak, ovo će vam pomoći da donesete realniju odluku.

Izračunajte koliki će vam biti čist profit, bez troškova nabavke, marketinga, poreza, plate i bez ostalih dodatnih troškova narednih godinu dana. Ovo vam može biti dobra osnova za određivanje budžeta.

Online prodavnica vam je ista stvar kao i kada otvarate fizičku radnju, ali uz mnogo manje troškova.

Ukoliko je jednom napravite kako treba, uz minimalno održavanje radiće za vas godinama.

Ukoliko tek sad započinjate svoj biznis i budžet vam je jako ograničen, dovoljna vam je i neka osnovna online prodavnica kako biste mogli da testirate potencijal svoje ideje. Međutim, nemojte žrtvovati brzinu učitavanja i preglednost prodavnice zbog toga jer će ovo negativno uticati na prodaju i samim tim upropastiti vaše šanse pre nego što uopšte i krenete sa prodajom.

Nemojte zaboraviti to da prosečan korisnik neće sačekati više od tri sekunde da se online prodavnica učita. Preći će na sledeći izbor iz rezultata pretrage veoma brzo i jednostavno.

Upoređivanje ponuda i traženje referenci

Kada stvorite jasnu sliku o svojim potrebama i budžetu, obavezno uporedite različite ponude agencija za izradu online prodavnica i potražite reference njihovih prethodnih klijenata kako biste što bolje procenili kvalitet rada kao i to koliko su njihovi klijenti zaista zadovoljni izradom. Takođe, obratite pažnju na komunikaciju, rokove, dodatne pogodnosti i podršku koju agencije nude.

Na primer ukoliko razmatrate dve različite ponude za izradu online prodavnice, jednu za 1.600 evra i drugu za 3.000 evra, obavezno dobro istražite njihove portfolije i reference od prethodnih klijenata. Slobodno kontaktirajte njihove klijente i pitajte ih za iskreno mišljenje o saradnji sa agencijom.

Izrada web prodavnica - Primer prikazivanja referenci
Izrada web prodavnica – Primer prikazivanja referenci

Ukoliko otkrijete da obe agencije imaju sličan kvalitet rada, možete se jednostavno odlučiti da odaberete jeftiniju ponudu.

Međutim, ako saznate da skuplja ponuda nudi znatno bolju tehničku podršku, brže vreme izrade i naprednije funkcije, možda ćete odlučiti da je ipak vredna dodatne investicije.

Razmišljanje o dugoročnim troškovima i koristima

Uvek unapred razmišljajte o dugoročnim troškovima i koristima prilikom procene ponuda za izradu WordPress online prodavnica.

Jeftinija rešenja mogu izgledati privlačno na prvi pogled, ali dugoročno mogu dovesti do većih troškova u budućnosti zbog lošeg kvaliteta izrade, nedostatka tehničke podrške ili stalne potrebe za nadogradnjama i izmenama.

Nije nužno, međutim skoro uvek se ispostavi da jeftinija ponuda za izradu web prodavnice donese sa sobom mnoštvo problema kao što su sporije učitavanje stranica, loša optimizacija za pretraživače i komplikovano održavanje.

Ovi problemi naravno dovode do gubitka prodaje i dodatnih troškova za unapređenje, optimizaciju i popravku same web prodavnice.

Često nam dolaze klijenti sa već gotovim online prodavnicama koje treba „samo malo popraviti i doterati“, međutim sama osnova je toliko loše urađena da je jednostavno ne vredi optimizovati. Skuplje bi izašla optimizacija nego da se cela prodavnica napravi ispočetka.

Sa druge strane, ulaganje u kvalitetniju online prodavnicu može doneti dugoročne koristi u vidu boljeg korisničkog iskustva, optimalne brzine učitavanja, veće konverzije i lakšeg održavanja.

Kako izabrati najbolju ponudu za izradu WordPress online prodavnica još jednom ukratko

Kada je reč o cenama WordPress online prodavnica, važno je shvatiti to da različite cene predstavljaju različite nivoe usluga i kvaliteta.

Ključ za dobru procenu ponuda i odabir najbolje opcije za vas leži u razumevanju vaših potreba, upoređivanju ponuda i razmatranju dugoročnih troškova i koristi.

Ukoliko razmišljate o izradi online prodavnice, pogledajte naš portfolio radova kao i to šta klijenti kažu o saradnji sa nama i ukoliko vam se dopada naš način rada slobodno nas kontaktirajte i zatražite ponudu. 

Dopada vam se ovaj post? Podelite sa prijateljima:

Ostavite odgovor