Šta su to Google oglasi, kako funkcionišu i koliko košta oglašavanje na Guglu

Google oglasi
4 minuta čitanja

U ovom blog postu ćemo vam ukratko objasniti šta su Google oglasi, koliko okvirno koštaju i kako ih možete efikasno podesiti na prave ključne reči i tačno određeno tržište.

1. Google oglasi – ukratko objašnjeno

Google oglasi su servis koji vam omogućava da se vaša reklama prikazuje na vrhu rezultata pretrage i na drugim relevantnim sajtovima ukoliko to podesite. Dobar primer za ovo vam je reklama koja iskače na YouTube-u pre Cecine pesme u sred žurke.

2. Plaćanje po kliku (PPC) – plaćate samo za stvarne rezultate

Kod Google oglasa, koristi se model plaćanja po kliku (PPC). To znači da plaćate samo kada neko klikne na vašu reklamu.

Google oglasi - Sve što treba da znate o Google oglasima
Plaćate samo za stvarne rezultate, zar nije fer ponuda?

Primeri realnih klijenata kojima smo radili podešavanje Google kampanje: Imamo klijenta koji se bavi psihologijom, za njega prosečna cena po kliku iznosi 8-9 dinara, dok za drugog klijenta koji je vodoinstalater klik košta oko 17 dinara.

Cena uglavnom zavisi od toga koliko je popularna ta oblast koja se pretražuje kao i od toga koliko su skupe te usluge. Naravno, zavisi i od tržišta. Za klik koji u Srbiji plaćamo oko 17 dinara, u Americi može da košta i do 1000 dinara.

3. Odabrati prave ključne reči – tajna uspešne Google kampanje

Kako bi vaša reklama bila prikazana pravoj publici, morate odabrati relevantne ključne reči.

Na primer ako imate radnju koja prodaje organsku kozmetiku, neke od ključnih reči koje biste trebali da ciljate su „organska kozmetika“, „prirodna kozmetika“ i „eko-friendly kozmetika“. Na ovaj način će vaša reklama biti prikazana ljudima koji traže takve proizvode.

Međutim, tržište je već prezasićeno ovim pojmovima tako da morate biti originalni i pronaći pojmove koji su traženi, a druge kompanije ih slabije koriste. Dobar primer bi bio ovako nešto: „Organski šampon protiv opadanja kose“ , „Pasta za zube za decu“.

4. Geografsko ciljanje – kako doći do pravih ljudi na pravom mestu

Google oglasi vam omogućavaju da ciljate reklame prema lokaciji korisnika.

Ukoliko prodajete svoje proizvode samo u Srbiji, bilo bi potpuno suludo da targetirate ceo svet jer biste mnogo novca potrošili na bespotrebnu reklamu na ljude koji ni ne razumeju vaš jezik.

Preciznije ukoliko vam se radnja na primer nalazi u Novom Sadu i nemate isporuku za celu Srbiju normalno bi bilo da targetirate samo Novi Sad i okolinu kako bi vam reklama bila ulaganje, a ne ogroman trošak.

5. Praćenje rezultata – da li ste na dobrom putu do profita

Jedna od najvažnijih stvari u Google oglašavanju je praćenje rezultata vaše kampanje. Google Ads vam pruža detaljne informacije o performansama vaših oglasa, kao što su broj klikova, konverzije i troškovi.

Pomoću dobijenih rezultata tačno ćete videti da li su vaše reklame efikasne to jest, da li da menjate nešto ili da nastavite da se reklamirate na isti način.

6. Optimizacija Google kampanje

Kada pratite rezultate svojih Google oglasa, verovatno ćete primetiti oblasti koje se mogu poboljšati. To može uključivati prilagođavanje ili dodavanje potpuno novih ključnih reči, menjanje geografskog ciljanja ili podešavanje budžeta.

Ako primetite da vaša reklama za organsku kozmetiku ima mnogo klikova, ali malo konverzija, možda biste trebali da razmislite da prilagodite tekst oglasa ili ponudite neki poseban popust, kupon, besplatnu isporuku ili poklon kako biste privukli više kupaca.

Zaključak

Google oglasi mogu biti moćan alat za rast vašeg biznisa, ako ih koristite mudro i strateški. U BoldizArt-u, naš tim može vam pomoći da savladate Guglove reklamne kamapanje i osigurate da svaka vaša reklama dobije pažnju kakvu zaslužuje.

Ako ste spremni da započnete avanturu sa Google oglasima ili imate pitanja o ovoj temi, slobodno nas kontaktirajte.

Dopada vam se ovaj post? Podelite sa prijateljima:

Ostavite odgovor