Kako ubrzati WordPress sajt u 5 koraka

Kako ubrzati vaš WordPress sajt?
13 minuta čitanja

Zamislite da se vaš WordPress sajt učita u roku od samo jedne sekunde. Dok se sajtovi vaših konkurenata učitavaju i učitavaju, kupci su kod vas već pronašli ono što traže. Zvuči odlično, zar ne? U ovom blog postu ćemo napisati nekoliko praktičnih saveta kako da ubrzate vaš WordPress sajt i pokazati vam nekoliko primera koje smo mi uradili.

Pre nego što krenemo, evo nekih statističkih podataka koji će vam pokazati koliko je brzina sajta važna:
 • 47% korisnika očekuje da se sajt učitava za manje od 2 sekunde;
 • 40% korisnika napustiće sajt ukoliko učitavanje traje duže od 3 sekunde;
 • Svaki sledeći sekund kašnjenja u učitavanju sajta može smanjiti konverziju za do 7%.

Dakle, da li mislite da vredi ubrzati vaš WordPress sajt? Ukoliko je vaš odgovor da, hajde da vidimo šta možete uraditi povodom toga.

1. Odaberite pravi hosting servis za vaš WordPress sajt

Ukoliko se pitate šta je to hosting, nedavno smo objavili jedan blog post na ovu temu. Savetujemo vam da ga pročitate klikom na ovaj link:

https://boldizart.com/sta-je-hosting-saznajte-sve-sto-morate-da-znate-o-hostingu/

Sve kreće od osnove, a hosting igra ključnu ulogu u brzini učitavanja vašeg sajta.

Postoji bezbroj hosting provajdera. Neki su „navodno“ specijalizovani na WordPress sajtove, dok drugi nude izradu sajta u okviru hosting paketa. Dosta njih naizgled deluje veoma povoljno dok im prvi put ne platite za uslugu. Tek kasnije vam kažu da morate dodatno plaćati za SSL sertifikat, web mejlove, dodatni domen, razna podešavanja, itd.

Za ovih nekoliko godina kako se bavimo izradom web sajtova, u okviru naše firme smo koristili usluge preko 20 domaćih i stranih hosting kompanija i najviše nam se dopao rad sa Unlimited hosting iz Beograda. Veoma su transparentni, ažurni i profesionalni. Ono što je napisano da je kod njih u ponudi, to ćete i dobiti, i mi ih rado preporučujemo svojim klijentima.

Jedna interesantna činjenica vezana baš za Unlimited hosting je da smo nedavno migrirali jedan web sajt sa njihovog servera na drugi nepoznati server koji je klijent otkupio u okviru Black Friday akcije. Sajt smo inače mi radili i optimizovali, a na Unlimited serveru imao je ocenu 99/100. Kada smo ga prebacili na novi server, ta ocena je pala na tek 26/100. 

Klijent je i sam shvatio da ipak nije bila dobra ideja migrirati sajt, pa smo ga sutradan odmah vratili na server na koji je web sajt izvorno i bio. Migracijom se vratila i dobra stara ocena 99/100.

Zaključak je taj da web sajt može da bude izuzetno dobro optimizovan, međutim ipak neće imati dobre rezultate ukoliko je sam server loš.

2. Koristite minimalan broj WordPress plagina

Najveći problem (pored servera) sa kojom se gotovo svaki put suočavamo kada radimo optimizaciju web sajta je taj što klijenti imaju nesvhatljivo velik broj WordPress plagina.

Dešavalo se i to da je klijent imao instaliran plagin koji ništa drugo ne radi osim toga što dodaje jedan random blog post u footer, a da pritom učitava sve postove iz baze i time usporava sajt.

Svaki plagin utiče na rad i samim tim na brzinu WordPress sajta, a naročito oni što nisu napravljeni po standardima WordPress-a i loše su optimizovani. Naš savet je da koristite samo neophodne plagine.

Naša preporuka za WordPress plagin

Ovo su WordPress plagini koje svakodnevno koristimo i koji su provereno dobri, a istovremeno zadovoljavaju sve potrebe korisnika ukoliko je sama WordPress tema urađena kako treba:

 • RankMath – Za SEO optimizaciju WordPress sajta;
 • LiteSpeed cache – Za ubrzavanje sajta i keširanje sadržaja (znatno ubrzava sajt, ali neophodno je da vaš web hosting ima LiteSpeed ekstenziju kako bi plagin radio);
 • Advanced Custom Fields – Za kreiranje interaktivnnih sekcija (potrebno je programersko znanje kako biste koristili ovaj WordPress plagin);
 • Contact form 7 – Za kreiranje web forme na sajtu kao što su kontakt forme i forme za zakazivanje sastanaka;
 • Wordfence Security – Za maksimalnu zaštitu sajta od hakerskih napada i botova;

  Ukoliko smo izostavili neki važan WordPRess plagin, napišite nam u komentaru ispod posta.

Ovi plagini su dovoljni za rad jednog odličnog WordPress sajta. Svaki dodatni plagin samo otežava rad i predstavlja potencijalni problem.

Veoma je važno napomenuti da je kod WordPress plagina potrebno da ih redovno ažurirate. Time osigurate njihov besprekoran rad i sprečite potencijalne hakerske napade.

Ukoliko nemate dovoljno tehničkog znanja ili nemate vremena da održavate svoj web sajt, na sledećem linku možete da pročitate više o samom procesu održavanja kao i da vidite naše pakete i cene održavanja sajta.

3. Optimizacija slika

Slike mogu biti glavni krivac za spor sajt. Koliko god da je sam web sajt dobro optimizovan i koliko god da je server brz, ništa vam neće značiti ukoliko koristite slike od po nekoliko megabajta.

Nikada nemojte direktno sa telefona (ili ne daj Bože digitalnog fotoaparata) postavljati slike na vaš sajt. Pre nego što ih postavite, koristite alate za kompresiju slika, kao što su TinyPNG ili ShortPixel, kako biste smanjili veličinu slika bez gubitka kvaliteta.

Jedna slika od ove dve je „teška“ 420 Kb dok je druga skoro sedam puta manja i njena veličina iznosi 64 Kb. Šta mislite koja je koja? Da li primećujete razliku? Napišite nam u komentaru ispod.

Naravno, postoje razni WordPress plagini koji mogu uraditi ovaj posao umesto vas. Međutim, najbolje je da to uradite sami pre postavljanja slika na server.

Ukratko, ovo je cela poenta. Ukoliko vas dublje zanima ova tema i želite da saznate malo više o optimizaciji slika i generalno o SEO optimizaciji, kliknite na link ispod:

4. Keširanje WordPress sajta

Keširanje je tehnika kojom se privremeno čuvaju podaci u vaš pretraživač kako bi se ubrzalo učitavanje sajta. Naša preporuka je, kao što smo i ranije pomenuli LiteSpeed Cache WordPress plagin ukoliko ga vaš server podržava, ili WpRocket ukoliko server ne podržava ovaj prvi.

Ovi plagini se podešavaju preko administratorskog interfejsa i odrađuju većinu posla umesto vas (ukoliko ih dobro podesite). Kako biste postigli maksimalno dobar rezultat sa njima, morate da imate bar osnovno znanje što se tičerada između web sajta i servera. Ukoliko ne možete da se snađete, najbolje je da angažujete stručnjaka koji će vam odraditi instalciju i podešavanja plagina za celih sat ili dva.

Samo korišćenje plagina neće rešiti sav posao, ali će znatno ubrzati vaš sajt. Ovo će se sigurno videti kako u rezultatima pretrage, tako i u korisničkom iskustvu.

5. Izbor teme za vaš WordPress sajt

Ovo smo ostavili za sam kraj iako je najvažniji korak. Dok prva 4 koraka možete sami da odradite, za ovaj zadnji iliti prvi će vam verovatno biti potreban web programer ili agencija za izradu web sajtova.

Prethodne tačke su samo podrška temi koju koristite na svom sajtu ili gašenje vatre ukoliko vam je tema baš loša. Kako vaš WordPress sajt prikazuje slike, koliko web fontova koristi, koliko resursa vuče iz baze, koje elemente i kojim redosledom učitava itd, itd.

Sve zavisi od izbora same teme i zbog toga kažemo da skoro sve zavisi od izbora teme za vaš WordPress sajt.

U sledećem tekstu razjasnićemo sve vrste tema za WordPress kao i njihove prednosti i mane. Pročitajte i biće vam mnogo jasnije o čemu se radi.

Ukoliko tek sad planirate da napravite svoj web sajt, ovi saveti će vam pomoći da donesete pravu odluku u izboru WordPress teme pre samog početka izrade web sajta.

Besplatne WordPress teme

Besplatne WordPress teme su gotovi šabloni za vaš sajt koji ne koštaju baš ništa. Brzo se instaliraju i imaju osnovne funkcionalnosti, međutim teško se prilagođavaju vašem brendu. Imaju ograničene mogućnosti i prosečan dizajn pa će vaš sajt ličiti na svaki drugi.

Dobre su za preduzetnike koji su na početku svoje karijere i žele sami sebi da naprave neki jednostavniji i jeftin web sajt. Obično zahtevaju više vremena, dok rezultati nisu baš naj sjajniji. Ukoliko imate malo tehničko znanje i dobru volju za učenjem postoji mogućnost da vam neće trebati programer za ovaj posao.

Premium WordPress teme

Premium WordPress teme su profesionalno dizajnirane teme kreirane za masovnu prodaju. One uglavnom imaju naprednije mogućnosti koje vam omogućavaju veće fleksibilnosti i veći stepen brendiranja u odnosu na basplatne teme. Međutim, baš zbog toga što su napravljene za široku publiku, one sadrže stotine drugih funkcionalnosti koje vama konkretno nisu potrebne i zbog toga dosta opterećuju server i samim tim otežavaju učitvanje vašeg sajta.

S obzirom na to da se radi o predizajniranoj temi, teško možete izmeniti bilo šta, pa ukoliko su vam potrebne dodatne funkcije, moraćete naći agenciju sa iskustvom da vam to uradi kako treba. Premium teme se plaćaju jednokratno ili na godišnjem nivou. Idealne su za sajtove sa malim zahtevnim potrebama.

Sajt bilderi kao što su Divi i Elementor

Sajt bilderi poput Divi-ja i Elementor-a omogućavaju vam da kreirate pristojne i funkcionalne sajtove bez poznavanja koda, ali kao i svaki alat, imaju svoja ograničenja.

Pomoću sajt bildera može da se uradi kompletan i personalizovan dizajn baš za vašu kompaniju, međutim u praksi je to ipak malo drugačije. Kompanije i frilenseri koji rade sajtove isključivo u sajt bilderima, svoj rad naplaćuju približno isto kao web programerske agencije koje prave maksimalno optimizovan sajt prilagođen vašim potrebama i optimizovan tačno za vašu kompaniju.

Takođe, često se dešava da kompanije koriste unapred definisane teme u okviru sajt bildera i samo malo ih prilagode vašem brendu. Zbog toga lako može da se desi da vam web sajt izgleda kao konkurentski samo sa drugim bojama i drugim tekstom.

Ono što je najgore sa sajt bilderima je to što imaju loše performanse i otežaju rad samog sajta, zbog toga nude loše korisničko iskustvo i često se loše rangiraju na Google-u.

Custom WordPress teme

Custom WordPress teme su ručno dizajnirane, jedinstvene i pravljene baš za vaš sajt. Omogućavaju potpunu prilagođenost dizajna, funkcionalnosti i performansi, idealne za specifične potrebe i napredne zahteve sajta. Može da se uradi apsolutno sve šta vam je potrebno, lako se redizajniraju i menjaju i imaju odlične performanse. Ovo je najskuplje, ali ujedno i najbolje rečenje.

Odlično rešenje za ozbiljne firme koje ulažu više u svoj online marketing.

Savet: U slučaju da već imate svoj sajt koji ne radi onako kako ste zamislili ili nije dobro optimizovan (na primer urađen je u nekom od sajt bildera poput Elementor-a i Divi-ja), razmislite o redizajniranju ili kreiranju iznova, ali ovaj put to uradite kako treba.

Poenta je da se uradi sajt koji je maksimalno optimizovan i prilagođen vašoj firmi. Ukoliko razmišljate na duge staze, ta investicija će vam se višestruko isplatiti jer ćete zahaljujući brzini učitavanja i tehničkoj SEO optimizaciji bolje da se rangirate u rezultatima pretrage, što konkretno znači da ćete imati više kupaca, dok ćete manje novca trošiti na marketing.

Možda vam sve ovo zvuči kao velik posao i trenutno nepotrebna investicija, međutim, ukoliko razmišljate na duge staze, itekako se isplati imati dobro optimizovanu temu. Evo jednog primera koji će vam pomoći u boljem razumevanju situacije.

Primer isplativosti dobro optimizovanog WordPress sajta

Primer isplativosti dobro optimizovanog sajta, uz pretpostavku da vam je budžet za reklame 1000 evra mesečno uz redovne SEO aktivnosti kao što su pisanje blog postova i istraživanje ključnih reči za njih:

 • Prva godina – 100 evra ušteda na SEO, 11 900 evra ušteda na plaćene reklame;
 • Druga godina – 500 evra ušteda na SEO, 11 500 evra ušteda na plaćene reklame;
 • Treća godina – 1 800 evra ušteda na SEO, 10 200 evra ušteda na plaćene reklame;

Po ovom se jasno vidi koliko uz dobro optimizovan sajt možete uštedeti na marketingu, uz iste rezultate koje biste postigli sa plaćenim reklamama. Jedina razlika je ta što ukoliko prestanete da plaćate reklame, automatski će prestati da dolaze i potencijalni kupci na vaš sajt. Dok sa SEO optimizacijom sajta vi ćete imati konstantan protok postetilaca na vašem web sajtu 24/7.

Primer WordPress sajta koji smo nedavno optimizovali

Pre nekoliko meseci došao nam je klijent koji je vlasnik male prodavnice opreme za pecanje sa problemom sporog učitavanja njegovog WordPress sajta. Njegovi kupci su se žalili da im je teško da pretražuju sajt i dodaju proizvode u korpu, što je naravno rezultiralo smanjenjem prodaje.

Naš tim je analizirao sajt i otkrio da jedan od glavnih razloga sporog učitavanja leži u lošem hosting paketu koji je klijent koristio. Njegov trenutni hosting provajder nije bio dovoljno jak da podrži rastući saobraćaj na njegovom sajtu, što je rezultiralo sporim učitavanjem stranica i čestim padovima sajta.

Takođe, sajt je koristio preko 30 plagina i ogromne slike koje su dodatno otežavale učitavanje sajta.

Predložili smo klijentu da pređe na Unlimited hosting jer iz iskustva znamo da nudi bolje performanse, veću brzinu i napredne opcije za keširanje, kao i dodatne sigurnosne opcije.

Pored migracije sajta, obrisali smo nepotrebne plagine i optimizovali sve slike na sajtu.

Rezultati ubrzavanja WordPress sajta?

Sajt je počeo da se učitava znatno brže, a padovi su postali stvar prošlosti. Klijent je bio oduševljen promenama, a njegovi kupci su ponovo mogli nesmetano da koriste sajt. Ovaj potez ne samo da je ubrzao sajt, već je povećao zadovoljstvo kupaca i prodaju u njegovoj prodavnici.

Po ovom slučaju se vidi koliko je važno imati pravog stručnjaka za optimizaciju brzine sajta. Naš tim je tu da vam pomogne da vaš sajt bude brz kao raketa, kako biste pobedili konkurenciju. Slobodno nas kontaktirajte i zakažite sastanak da uspešno rešimo i vaše probleme.

Dopada vam se ovaj post? Podelite sa prijateljima:

Ostavite odgovor