Kako uspešno odrediti ciljeve i koliko novca je potrebno izdvojiti za izradu veb-sajta?

Kako da uspešno odredite ciljeve i koliko novca da izdvojite
8 minuta čitanja

Kada se radi o izradi veb-sajta, postoji nekoliko koraka koje treba razmotriti.

  • Prvi korak je definisanje ciljeva i razmišljanje o tome šta želite da postignete vašim novim sajtom.
  • Drugi korak je razmišljanje o tome koliko novca ste spremni da izdvojite za izradu sajta i određivanje opcija koje su dostupne za vas.
  • Treći korak je definisanje sadržaja vašeg sajta i njegove organizacije, uključujući tekst, slike, video zapise i druge elemente.
  • Četvrti korak je razmišljanje o funkcionalnostima koje želite da ima vaš sajt, kao što su obrasci za kontakt, e-prodavnica ili integracije sa društvenim mrežama.
  • Peti korak je definisanje izgleda vašeg sajta, uključujući boje, fontove i druge elemente dizajna.
  • Šesti korak je razmišljanje o tome da li želite da agencija pruži opciju prilagođavanja sajta nakon što je izrađen.
  • Sedmi korak da li želite da agencija pruži usluge održavanja i ažuriranja vašeg sajta nakon što je izrađen.

Razmatranjem svih ovih koraka možete da se dogovorite sa agencijom o tome šta je potrebno da se uradi kako bi se u potpunosti postigli svi vaši ciljevi i da se napravi sajt koji će raditi za vas i vaš posao.

1. Vaši ciljevi – Kako uspešno odrediti ciljeve?

Definisanje ciljeva je važan korak u izradi veb-sajta. Ovo podrazumeva razmišljanje o tome šta želite da postignete sa svojim novim veb-sajtom i kako želite da on funkcioniše.

Možete razmotriti neka od sledećih pitanja kako biste odredili svoje ciljeve:

  • Koji je glavni cilj vašeg veb-sajta? Da li želite da privučete više posetilaca, da povećate prodaju ili da pružite informacije o vašoj kompaniji?
  • Koja je ciljna publika vašeg veb-sajta? Da li se vaš sajt namenjuje poslovnim korisnicima, potrošačima ili nekoj drugoj ciljnoj grupi?
  • Koje informacije želite da pružite na vašem veb-sajtu? Da li želite da pružite opširne informacije o vašoj kompaniji ili proizvodima, ili će vaš sajt biti više usmeren na interakciju sa posetiocima (npr. putem obrazaca za kontakt ili društvenih mreža)?

Definisanje ciljeva vam pomaže da odredite šta treba da bude fokus vašeg veb-sajta i kako on treba da bude organizovan. Ovo će vam takođe pomoći da se dogovorite sa agencijom o tome šta se očekuje od veb-sajta i kako će on raditi za vas.

2. Definisanje budžeta – koliko novca je potrebno izdvojiti za izradu veb-sajta?

Definisanje budžeta za izradu veb-sajta je važan korak u planiranju projekta. To podrazumeva razmišljanje o tome koliko novca ste spremni da izdvojite za izradu i koliko će to uticati na izbor opcija koje ćete imati na raspolaganju.

Kada odredite svoj budžet, možete da se dogovorite sa agencijom o tome šta se sve može uraditi unutar tog budžeta. To može uključivati određivanje funkcionalnosti koje će biti dostupne, koliko će vremena biti potrebno za izradu veb-sajta i koliko će vas koštati svaki deo projekta.

Ukoliko niste sigurni koliko bi trebalo da izdvojite za izradu veb-sajta, možete da se obratite agenciji za procenu ili da pogledate cene drugih agencija za slične projekte kako biste dobili ideju o tome koliko bi konkretno trebalo da izdvojite novca za ovo.

3. Definisanje sadržaja

Definisanje sadržaja vašeg veb-sajta je važan korak u izradi projekta. To podrazumeva razmišljanje o tome šta će konkretno biti sadržaj celokupnog veb-sajta i kako će se sve to organizovati.

Sadržaj vašeg veb-sajta može da uključuje različite elemente kao što su tekst, slike, video zapisi, infografike i drugi mediji. Razmislite o tome koje informacije želite da pružite na vašem sajtu i kako ćete ih organizovati kako biste ih učinili lako dostupnim posetiocima.

Takođe je važno da razmislite o tome kako ćete organizovati sadržaj na vašem veb-sajtu. To može da uključuje određivanje navigacije, odnosno strukture vašeg sajta, i razmišljanje o tome kako ćete povezati različite stranice i sekcije.

Definisanje sadržaja i organizacije vašeg veb-sajta će vam pomoći da izradite sajt koji je lako razumljiv i koji se lako koristi za posetioce. Ovo će takođe pomoći agenciji da razume šta je sve potrebno da uradi kako bi se postigli vaši ciljevi i da se napravi jedan dobar sajt koji će vam u stvari biti koristan i zaraditi novac.

4. Definisanje funkcionalnosti vašeg veb-sajta

Definisanje funkcionalnosti vašeg veb-sajta je važan korak u izradi projekta. To podrazumeva razmišljanje o tome koje dodatne opcije želite da ima vaš sajt, a koje će pomoći da se vaš sajt razlikuje od drugih i da pruži dodatnu vrednost posetiocima.

Jedna od opcija je dodavanje obrazaca za kontakt, što omogućava posetiocima da vas lako kontaktiraju putem vašeg sajta. Druga opcija je dodavanje e-prodavnice, što omogućava da prodajete svoje proizvode ili usluge putem interneta. Integracija sa društvenim mrežama takođe može biti korisna, jer omogućava da vaš sajt bude povezan sa društvenim mrežama i da lakše privuče pažnju posetilaca.

Razmislite o tome koje funkcionalnosti bi mogle da pomognu da se vaš sajt razlikuje od drugih i da pruži dodatnu vrednost posetiocima. Ovo će vam pomoći da se dogovorite sa agencijom o tome šta je potrebno da se uradi da bi se postigli vaši ciljevi i da se stvori sajt koji će raditi za vas.

5. Dizajn veb-sajta

Definisanje izgleda vašeg veb-sajta je važan korak u izradi projekta. To podrazumeva razmišljanje o tome kako želite da izgleda vaš sajt i koje elemente dizajna želite da koristite da biste postigli željeni izgled.

Jedan od načina da odredite izgled vašeg sajta je da razmislite o bojama koje želite da koristite. Boje mogu da imaju emotivni uticaj na ljude ali mogu i da pomognu da se vaš sajt razlikuje od drugih. Takođe možete razmisliti o fontovima koji će biti korišćeni na vašem sajtu. Fontovi mogu da utiču na čitljivost i kompletan vizuelni utisak vašeg sajta.

Drugi elementi dizajna koji treba da razmotrite su ikonice, slike i drugi grafički elementi. Razmislite o tome koje elemente dizajna želite da koristite kako biste postigli željeni izgled i kako će oni pomoći da se vaš sajt razlikuje od drugih.

Definisanje izgleda vašeg veb-sajta će vam pomoći da se dogovorite sa agencijom o tome kako će sajt izgledati i koje elemente dizajna ćete koristiti. Ovo će takođe pomoći da se stvori sajt koji će raditi za vas i koji će privući pažnju posetilaca.

6. Prilagođavanje veb-sajta za vašu kompaniju

Razmišljanje o tome da li želite da agencija vama pruži opciju prilagođavanja veb-sajta nakon što je izrađen može biti važno za buduće potrebe vaše kompanije.

Prilagođavanje veb-sajta nakon njegove izrade podrazumeva dodavanje ili uklanjanje određenih funkcionalnosti ili promenu izgleda sajta kako bi se prilagodio promenama u potrebama vaše kompanije ili tržištu. Ovo može da uključuje dodavanje novih sekcija, promenu navigacije sajta ili čak promenu boja i fontova.

Ukoliko se očekuje da će vaša kompanija imati promene u budućnosti ili ako želite da imate fleksibilnost da prilagodite svoj veb-sajt promenama na tržištu, razmislite o tome da li želite da vam agencija pruži opciju prilagođavanja veb-sajta nakon što je izrađen. Ovo može da vam pomogne da održite svoj veb-sajt aktuelnim i da se prilagodite promenama u budućnosti.

7. Održavanje veb-sajta

Razmišljanje o tome da li želite da agencija pruži usluge održavanja i ažuriranja vašeg veb-sajta nakon što je izrađen može biti važno za održavanje funkcionalnosti i aktuelnosti vašeg sajta.

Održavanje veb-sajta podrazumeva redovno proveravanje da li su sve funkcionalnosti i linkovi na sajtu i dalje funkcionalni i da li su sve informacije na sajtu aktuelne. Ovo takođe može uključivati ažuriranje softvera ili plugin-ova kako bi se sprečili mogući sigurnosni propusti.

Ažuriranje veb-sajta podrazumeva dodavanje novih informacija ili funkcionalnosti na sajt kako bi se održala aktuelnost i privukla pažnja posetilaca. Ovo može uključivati dodavanje novih blog postova, ažuriranje informacija o proizvodima ili uslugama i dodavanje novih proizvoda ili sekcija na sajtu.

Ukoliko se očekuje da ćete imati potrebu za redovnim održavanjem i ažuriranjem vašeg veb-sajta, razmislite o tome da li želite da agencija pruži usluge održavanja i ažuriranja nakon što je izrađen. Ovo može da vam pomogne da održite svoj veb-sajt funkcionalnim i aktuelnim, a takođe može da uštedi vreme i trud koji bi inače bili potrebni za održavanje i ažuriranje sajta samostalno.

Testirajte vaše ideje uživo na realnim ljudima za realne pare

Ako želite da izradite veb-sajt za svoju kompaniju, ne oklevajte da nas kontaktirate. Naš tim stručnjaka je spreman da vam pomogne da definišete ciljeve vašeg sajta, odredite budžet i opcije koje su vam dostupne, definišete sadržaj i organizaciju vašeg sajta, odredite željene funkcionalnosti i izgled sajta, te da vam ponudi opcije prilagođavanja i održavanja vašeg sajta u budućnosti. Kontaktirajte nas danas i zajedno ćemo kreirati veb-sajt za vašu kompaniju.

Dopada vam se ovaj post? Podelite sa prijateljima:

Ostavite odgovor