Šta sve morate da znate pre nego što naručite izradu web sajta – Kratko jasno i razumno

Sve što morate da znate pre nego što naručite izradu web sajta
9 minuta čitanja

U ovom tekstu ćemo govoriti o važnosti poznavanja osnovnih pojmova vezanih za izradu web sajta pre nego što kontaktirate agenciju ili frilensera kako biste im mogli preciznije opisati svoje potrebe i lakše se razumeti sa developerima.

Kada želite da naručite izradu web sajta, kompanija ili frilenser će vam verovatno postaviti nekoliko jednostavnih pitanja na koje biste trebali unapred da pripremite odgovore kako biste skratili ceo proces.

Ukoliko ipak ne postave ova pitanja razmislite o tome da li ste na dobrom mestu i da li je osoba koja će vam raditi web sajt dovoljno profesionalna da vam to napravi kako treba.

Pre nego što krenete u potragu za agencijama za izradu web sajtova:

  • Razmislite o izgledu svog budućeg sajta (dizajn, boje, fontovi, slike i video materijali);
  • Razmislite o funkcionalnostima koje želite da ima vaš web sajt (kontakt forme, komentari, galerije slika, e-commerce i drugo);
  • Razmislite o tome da li želite da vaš web sajt bude optimizovan i za koje pretraživače (kako bi vas potencijalni klijenti lakše pronašli preko pretraživača).

Ukoliko želite da saznate više o ovome, pročitajte naš raniji post Kako da uspešno odredite ciljeve i koliko novca da izdvojite za izradu web sajta?

Pre nego što kontaktirate agenciju za izradu web sajta neophodno je da…

Tačno znate šta želite i imate pripremljene odgovore na ova pitanja.

Znači sada mogu da tražim ponudu za izradu web sajta?

Ne bismo vam još preporučili. Pre nego što kontaktirate agenciju ili frilensera da vam napravi web sajt, toplo preporučujemo da naučite osnovne pojmove o samoj izradi web sajta.

Znajući osnovne pojmove, možete bolje komunicirati sa agencijom ili developerom koji će raditi na vašem novom web sajtu. To vam omogućuje da preciznije opišete svoje potrebe i želje, i da se bolje razumete sa developerima u pogledu tehnologija i funkcionalnosti koje želite da vaš web sajt poseduje. Takođe, ako razumete osnovne pojmove, možete bolje razumeti i proceniti ponudu i cenu za usluge koje tražite.

Da skratimo priču, u nastavku su osnovni pojmovi koje biste trebali da znate.

Domen

Domen je adresa vašeg web sajta, kao što je na primer „www.boldizart.com„. Domen se registruje kod registratora domena i može se odkupiti na godišnjem nivou.

Hosting

Hosting je usluga koja omogućava da se vaš sajt ili aplikacija postavi na internet. To se postiže korišćenjem servera koji su konstantno povezani sa internetom i dostupni 24/7. Kada korisnik želi da poseti vaš sajt, njegov zahtev se prosleđuje na taj server i on mu vraća sadržaj sajta. Postoji više vrsta hostinga, kao što su shared hosting, VPS hosting i dedicated hosting.

Više o hostinzima možete pročitati na sledećem linku Šta je hosting? Saznajte sve što morate da znate o hostingu.

HTML

HTML (Hypertext Markup Language) je jezik koji se koristi za izradu web stranica. HTML koristi jednu vrstu oznaka (takozvane tagove) kako bi mogao da opiše strukturu i sadržaj web stranice.

CSS

CSS (Cascading Style Sheets) je jezik koji se koristi za stilizovanje HTML dokumenata. CSS koristi pravila kako bi mogao da opiše boje, fontove, razmake i druge stilove web stranice.

JavaScript

JavaScript je programski jezik koji se koristi za stvaranje interaktivnih funkcionalnosti na web stranicama. JavaScript se može koristiti za stvaranje animacija, validaciju formi i druge interaktivne funkcionalnosti.

Responsiv

Responzivnost označava sposobnost web stranice da se prilagodi različitim veličinama ekrana, kao što su računari, tableti i mobilni telefoni.

SEO

SEO (Search Engine Optimization) je proces optimizacije web stranice kako bi se ona bolje pozicionirala u rezultatima pretraživača. Cilj SEO optimizacije je da poboljša vidljivost web stranice u rezultatima pretraživanja.

CMS

CMS (Content Management System) je sistem za upravljanje sadržajem koji omogućuje korisnicima da lako kreiraju, uređuju i objavljuju sadržaj na web stranici bez nekog velikog tehničkog znanja. Primeri CMS-a su WordPress, Joomla, Drupal.

E-commerce

E-commerce (Electronic commerce) je kupovina i prodaja proizvoda i usluga preko interneta. E-commerce sajtovi obično imaju opcije za kupovinu i plaćanje online.

Plug-in

Plug-in je dodatak za CMS ili neki drugi softver koji proširuje njegove funkcionalnosti. Primeri plug-ina su widgeti za društvene mreže, forme za kontakt, galerije slika..

API

API (Application Programming Interface) je set pravila i protokola koji omogućuju različitim aplikacijama da komuniciraju jedna sa drugom.

Back-end

Back-end je deo web sajta koji korisnici ne vide, već se koristi za upravljanje i obradu podataka. To uključuje bazu podataka, skripte i API.

Front-end

Front-end je deo web sajta koji korisnici vide, to uključuje dizajn, strukturu i interaktivnost web stranice.

CDN

CDN (Content Delivery Network) je mreža koja raspoređuje sadržaj na internetu i omogućava brži prikaz sadržaja korisnicima.

Sitemap

Sitemap je datoteka koja sadrži mapu svih stranica na web sajtu i omogućava pretraživačima da lakše indeksiraju sadržaj.

Analytics

Analytics se koristi za praćenje poseta i ponašanja korisnika na web sajtu. To uključuje podatke o broju posetilaca, vremenu provedenom na sajtu, stranicama koje su posetili i drugo..

Redirect

Redirect je mehanizam koji automatski preusmerava korisnike sa jedne stranice na drugu. To se koristi kada se stranica premesti sa jednog domena na drugi ili kada se želi da korisnici budu preusmereni na neki novi sadržaj.

SLL/TLS Certifikat

SLL/TLS Certifikat je digitalni sertifikat koji se koristi za šifrovanje komunikacije između korisnika i web sajta. On štiti privatnost i bezbednost podataka koji se prenose preko interneta.

Alt tag

Alt tag je oznaka koja se koristi za slike na web sajtu. Ona se koristi da opiše sliku za korisnike sa slabim vidom ili za one koji su isključili prikaz slika u svom pregledaču.

Microdata

Microdata je set oznaka koje se koriste kako bi se dodali semantički podaci na web stranici. To pomaže pretraživačima da bolje razumeju sadržaj i da ga bolje indeksiraju.

Bots

Botsovi su automatizovane skripte koje se koriste u različite svrhe, kao što je indeksiranje web stranica, praćenje poseta, automatizovano testiranje i drugo.

UI/UX

UI (User Interface) i UX (User Experience) su dva pojma koja se odnose na korisničko iskustvo na web sajtu. UI se odnosi na izgled i funkcionalnost web sajta, dok se UX odnosi na korisničko iskustvo i koliko je lako korisnicima da navigiraju i koriste web sajt.

Favicon

Favicon je mala ikonica koja se prikazuje u zaglavlju pregledača ili uz adresu sajta u pretraživaču, često se koristi i za identifikaciju sajta.

Breadcrumb

Breadcrumb je navigaciona tehnologija koja omogućuje korisnicima da vide gde se trenutno nalaze na web sajtu i da se lakše navigiraju do drugih delova sajta.

Canonical tag

Canoncial tag je HTML oznaka koja se koristi da označi glavnu stranicu između više stranica sa istim ili sličnim sadržajem, kako bi se sprečilo dupliranje sadržaja u pretraživačima.

Multilingual

Multilingual označava da web sajt ima više jezika. Ovo omogućava korisnicima da prebace sajt na željeni jezik.

A/B Testing

A/B Testing je metoda kojom se testira različita verzija web stranice kako bi se pronašla ona koja daje najbolje rezultate.

Breadth-first crawling

Breadth-first crawling je metoda indeksiranja web stranica u kojoj pretraživač prvo obrađuje stranice sa najviše izlaza, pre nego što se uđe dublje u strukturu sajta.

AMP

AMP (Accelerated Mobile Pages) je tehnologija koja omogućava brže učitavanje web stranica na mobilnim uređajima.

HTTP/2

HTTP/2 je novija verzija HTTP protokola koja omogućava brže učitavanje web stranica.

HTTP/3

HTTP/3 je nova verzija HTTP protokola koja koristi QUIC (Quick UDP Internet Connections) umesto TCP (Transmission Control Protocol) za bolje performanse i sigurnost.

Lazy loading

Lazy loading je tehnologija koja omogućava da se sadržaj web stranice učitava kada je to potrebno, što pomaže da se znatno smanji vreme učitavanja same stranice.

Minification

Minification je proces kompresije koda koji se koristi da se smanji veličina datoteka koje se prenose preko interneta.

Push notifications

Push notifications su obaveštenja koja se šalju direktno na mobilni ili desktop uređaj korisnika, kako bi korisnika obavestili o novostima ili promenama na web sajtu.

SPA

SPA (Single Page Application) je web aplikacija koja se učitava kao zasebna stranica i koristi JavaScript za dinamično menjanje sadržaja bez potrebe za učitavanjem nove stranice.

PWA

PWA (Progressive Web App) je web aplikacija koja koristi tehnologiju kao što su Service Workers i Web App Manifest da bi se poboljšalo korisničko iskustvo i da bi plikacija radila kao nativna aplikacija na mobilnim uređajima.

Serverless

Serverless omogućava da se web aplikacije izvode bez potrebe za stalnim serverima, umesto toga se koriste servisi kao što su AWS Lambda ili Azure Functions.

Cloud hosting

Cloud hosting je hosting koji se koristi za smeštaj web sajta na cloud servere, umesto na fizičke servere.

Virtualization

Virtualization je tehnologija koja omogućava da se jedan fizički server podeli u više virtualnih servera, što omogućava bolju iskorišćenost resursa i fleksibilnost.

WebSockets

WebSockets je tehnologija koja omogućava browseru i serveru da komuniciraju u realnom vremenu, što dalje omogućava dinamične aplikacije kao što su chat i igre.

DNS

DNS (Domain Name System) je sistem koji mapira nazive domena na IP adrese, što omogućava ljudima da lakše pristupe web sajtovima koristeći samo nazive domena umesto IP adresa.

WASM

WASM(Web Assembly) je tehnologija koja omogućava izvođenje efikasnijih i performantnijih aplikacija u browseru koristeći binarni kod.

Ukoliko nemate vremena ili ne želite da učite nove pojmove i jednostavno hoćete da Vam neko uradi web sajt kako treba, nudimo vam opciju „ključ u ruke“ gde će vam naš profesionalni tim uraditi ceo web sajt, web aplikaciju ili web šop od početka do kraja. Naravno, nije jeftino, ali to kod ovakve usluge ni ne možete očekivati.

Dopada vam se ovaj post? Podelite sa prijateljima:

Ostavite odgovor