9 razloga zašto se vaš sajt ne pojavljuje u Google pretrazi i kako da rešite ovaj problem

9 razloga zašto se vaš sajt ne pojavljuje u Google pretrazi i kako da rešite ovaj problem
13 minuta čitanja

Razlog zašto se vaš sajt ne pojavljuje u Google pretrazi najčešće je neka sitnica poput zaboravljenog checkbox-a. Naravno može da bude i ono najgore, da je Google blokirao vaš sajt. Pročitate ovaj blog post od početka do kraja i dobićete odgovor na pitanje zašto nema vašeg sajta u Google pretrazi.

Ukoliko vam se web sajt ne pojavljuje u Google pretrazi, morate proveriti nekoliko stvari kako biste otkrili šta je tačno uzrok toga.
Hajde odmah da krenemo sa najgorim slučajem, a to je onaj da je Google blokirao vaš web sajt.

Google je blokirao sajt

Ovo se dešava u veoma retkim slučajevima, tako da nema potrebe da se mnogo stresirate.

Dešava se da kada vaš sajt ozbiljno krši pravila Google-a ili se invazivno ponaša, na primer sadrži virus, Google stavlja vaš domen (ime sajta na primer boldizart.com) na crnu listu.

Ukoliko se to desi, tu ne možete mnogo stvari da uradite. Možete da kontaktirate njihovu podršku i objasnite situaciju, a zatim (ukoliko vam ikad odgovore) pratite njihova uputstva.

Hajde da vidimo u kojim slučajevima može da dođe do situacije da Google blokira vaš sajt.

Raniji vlasnik domena je prekršio pravila

Ukoliko ste otkupili domen i niste njegov prvi vlasnik, može da se desi da se taj domen već nalazi na crnoj listi Google-a. U ovom slučaju jedina stvar koju možete da uradite je da kontaktirate njihovu podršku i objasnite vašu situaciju, a onda se molite Boguda ćete uspeti da rešite problem.

Posledica virusa ili hakerskog napada

Hakerski napadi su često posledica neodržavanja sajta.

Znate ono u filmovima kada čovek u polu mraku pokušava da uđe u nečiji sistem koristeći svu veštinu programiranja… U realnom svetu ovo izgleda mnogo drugačije.

Najverovatnije niko ne želi da hakuje baš vaš web sajt, već to rade tzv. botovi, programi koji prelaze sa sajta na sajt i pokušavaju da iskoriste unapred poznate sigurnosne rupe u sistemu kako bi ušli unutra. Ukoliko uspeju u tome, ubace neki virus ili pareče koda u sajt koji vam posle pravili probleme.

Najčešći ciljevi hakerskog napada su:

 • Postavljanje virusa na web sajt koji će zaraziti kompjutere posetilaca vašeg web sajta;
 • Prikazivanje reklama posetiocima vašeg sajta (koje su često i pornografskog sadržaja) ili nuđenje illegalne robe;
 • Slanje masovnih reklaminih imejlova sa vašeg servera sa sličnim sadržajem kao što smo već gore naveli;
 • Kreiranje stranica na vašem sajtu sa linkovima koji preusmeravaju korisnika ka drugim sajtovima;
 • Automatsko preusmeravanje posetilaca na drugi sajt ko zna kakvog sadržaja.

Ova ponašanja su protiv Google-ovih pravila i mogu dovesti do toga da vam on jednostavno blokira sajt i više ga ne prikazuje u rezultatima pretrage.

Najbolje rešenje za ovaj problem je prevencija. Zbog toga je izuzetno važno da redovno održavate svoj sajt i da redovno ažururate sve dodatke. Ukoliko nemate dovoljno tehničkog znanja za ovo, pogledajte našu ponudu za održavanje web sajtova i online prodavnica klikom ovde.

Black hat SEO

Black hat SEO znači da neko pokuša da izigra pravila kako bi došao do što boljeg rezultata u pretraživačima.

Tipični primeri za Black hat SEO su:

 • Korišćenje bele boje za naslov na belu pozadinu kako posetioci ne bi videli tekst jer se uopšte ne slaže sa sadržajem već je bela korišćena samo da bi privukla posetioce;
 • Preterano i neprirodno korišćenje ključnih reči u sadržaju u cilju da se stranica što bolje rangira u rezultatima pretrage;
 • Korišćenje backlinkova sa raznih sumnjivih sajtova kao i deljenje istih;
 • Generisan sadržaj koji je u najmanju ruku čudan i nema nekog smisla;
 • Kopiranje sadržaja sa raznih sajtova i objavljivanje pod svojim imenom kao originalan;

Najbolje rešenje za ovo je da jednostavno ne radite ovakve stvari. Koliko god da želite da se vaš sajt dobro rangira u rezultatima pretrage, za to ne postoji brzo rešenje. Ne morate da sledite baš sva pravila Google-a, jednostavno radite sve što radite svesno i odgovorno i nećete imati ovakav problem.

Ukoliko ipak koristite Black hat SEO metode, rešite ih se što pre. Obrišite sav takav sadržaj, prekinite prljave povratne veze i od sad radite sve kako treba. Google će ubrzo detektovati promenu i vaš sajt će se bolje rangirati.

Najgora stvar koja može da se desi vašem web sajtu je da ga Google stavi na crnu listu. Problem je u tome što vi zapravo ne možete biti sigurni da se ovo desilo jer Google ne obaveštava o tome, međutim postoji način da se uverite da li Google prikazuje vaš sajt u rezultatima pretrage.

Kako proveriti da li Google prikazuje sajt u rezultatima pretrage

Lako možete proveriti da li Google prikazuje bilo koju stranicu vašeg web sajta, tako što ćete ukucati u pretraživač sledeće:

site:IMEVAŠEGSAJTA.RS 

Otvorite Google i ukucajte u pretragu bez razmaka tekst koji je napisan iznad tako što umesto IMESAJTA napišete ime vašeg sajta, a umseto .RS stavite ekstenziju vašeg sajta (.com, .rs, .co itd.). Google će vam vratiti svaku stranicu koju je indeksirao i koju prikazuje u svojim rezultatima pretrage.

9 razloga zašto se vaš sajt ne pojavljuje u Google pretrazi i kako da rešite ovaj problem
Ovako izgleda kada Google prikazuje vaše indeksirane stranice. U našem slučaju broj svih stranica prisutnih na Google-u je oko 425.

Ukoliko se pojave neke stranice vašeg web sajta to je već odličan znak, međutim ne morate da se stresirate ni ukoliko se ne pojave, verovatno je u pitanju samo nešto od sledećih stavki.

Blokirali ste indeksiranje stranice

Ovo je najčešći problem, a ujedno i najjednostavniji za rešiti.

Google koristi tzv. botove koji prelaze sa sajta na sajt i proveravaju svaku stranicu vašeg web sajta kada dođu do njega (osim u slučaju ukoliko ne zadate komandu da to ne rade).

Postoji dokument koji se zove robots.txt i on služi za usmeravanje Google botova. U ovom dokumentu vi možete da kažete Google-u koje stranice sme, a koje ne sme da indeksira, tj. koje stranice želite, a koje ne želite da se pojave u rezultatima pretrage. Možda niste ni svesni da vam je indeksiranje blokirano i možda je to podrazumevano stanje na vašem web serveru.

Kako proveriti da li sajt može da se pojavi u rezultatima pretrage

Najbolji alat za ovo je definitivno Google Search Console. Pomoću njega možete da proverite da li stranica uopšte može da se pojavi u rezultatima pretrage.

Prvenstveno morate da napravite svoj nalog i povežete sajt sa search console-om. U ovom blog postu imate uputstva i video snimak kako to možete uraditi:


Nakon što to uradite, možete proveriti svaku stranicu vašeg web sajta.

Otvorite search console u pretraživaču i upišite URL koji želite da proverite. Možete da dobijete tri različita rezultata: Da je URL već indeksiran i nalazi se na Google-u, da stranica može da bude indeksirana međutim još uvek nije i taj da stranica ne može da bude indeksirana zbog nekog razloga.

Stranica je indeksirana i nalazi se na Google-u
Stranica je indeksirana i nalazi se na Google-u.

Ukoliko inspektor kaže da je sve u redu i stranica može da se indeksira, tu već ne može da bude većih problema.

Stranica se ne nalazi na Google-u, međutim može da se indeksira.
Stranica se ne nalazi na Google-u, međutim može da se indeksira.

U ovom slučaju možete da potražite indexiranje od Google-a klikom na „request indexing“ dugme. Ukoliko ne postoji nikakav problem Google će to odraditi u roku od par dana.

Stranica se ne nalazi na Google-u i blokirano je indeksiranje
Stranica se ne nalazi na Google-u i blokirano je indeksiranje.

Ukoliko je indeksiranje sajta blokirano, Google neće moći da indeksira i prikaže stranice. U tom slučaju moraćete da dozvolite indeksiranje stranice vašeg sajta.

Ukoliko koristite WordPress za vaš web sajt ulogujte se kao administrator, a zatim proverite da li vaš web sajt dozvoljava Google-u da indeksira stranice.
To možete uraditi tako što na admin panelu kliknete na „Settings“ link koji se nalazi sa leve strane administrativnog interfejsa, zatom kliknete na „Reading“.

Kako dozvoliti indeksiranje stranica
Na dnu stranice se nalazi tekst „Search engine visibility“ sa checkbox-om koji ne sme da bude čekiran.

Google jednostavno još uvek nije indeksirao stranice

Dnevno se pojavi nekoliko miliona novih sajtova na internetu koje Google i ostali pretraživači moraju da pregledaju i indeksiraju njihove stranice kako bi mogli da ih prikažu u rezultatima pretrage. To je ogroman posao i dosta dugo može da potraje, nekad i do nekoliko nedelja.

Ukoliko ste tek sad kupili domen ili napravili sajt, velika je verovatnoća da Google uopšte ne zna da on postoji.

Kako biste ubrzali ovaj proces možete koristiti Search console da prijavite stranice koje želite da budu na Google-u što pre. Proces je isti kao što smo gore naveli. Proverite URL u inspektoru a zatim zatražite indeksiranje. Rezultate takođe možete pratiti preko Search console-a.

Nemate osnovna SEO podešavanja ili su ona loše urađena

Osnovna SEO podešavanja su ona koja omogućavaju Google-u da pronađe, indeksira i razume vaš sajt.

To uključuje stvari kao što su: meta tagovi, alt tekstovi za slike, optimizovani URL-ovi, XML mapa sajta, robots.txt fajl, SSL sertifikat, mobilna prilagođenost i brzina učitavanja.

Ukoliko nemate ova podešavanja ili su ona loše urađena, to može negativno uticati na vaš SEO rejting i vidljivost u Google pretrazi. Zbog ovoga je veoma važno da proverite da li su vaša osnovna SEO podešavanja ispravna i ažurirana.

Možete koristiti neke besplatne alate kao što su Google Search Console, Google PageSpeed Insights, Google Mobile-Friendly Test i drugi da proverite stanje vašeg sajta i popravite eventualne greške.

Sajt se ne pojavljuje u Google pretrazi zbog nedostatka SEO aktivnosti

SEO aktivnosti su one aktivnosti koje služe da poboljšate kvalitet i relevantnost vašeg sadržaja za vašu ciljnu publiku i ključne reči. To uključuje stvari kao što su:

Istraživanje ključnih reči, optimizacija naslova, optimizacija podnaslova i paragrafa, korišćenje internih i eksternih linkova, korišćenje multimedijalnih elemenata, pisanje svežeg i originalnog sadržaja, ažuriranje i osvežavanje starih sadržaja, korišćenje društvenih mreža i drugih kanala za promociju i distribuciju sadržaja i druge.

Ukoliko ne radite ove SEO aktivnosti ili ih radite nedovoljno, površno i nekvalitetno, to može dovesti do toga da vaš sajt bude neprimetan i nezanimljiv za Google i vašu publiku. Zato je važno da redovno radite SEO aktivnosti i pratite rezultate i efekte.

Možete koristiti neke besplatne alate kao što su Google Analytics, Google Trends, Google Keyword Planner i drugi da pratite i analizirate vaš SEO učinak i prilagodite ga prema potrebama i interesima vaše ciljne publike.

Pogrešno radite SEO ili ga ne radite dovoljno dugo

SEO je dugoročan proces koji zahteva strpljenje, doslednost i prilagodljivost.

Ne možete očekivati da vidite rezultate preko noći ili da se vaš sajt pojavi na prvoj strani Google pretrage samo zato što ste uradili nekoliko SEO aktivnosti i to danas za juče.

SEO je stalna borba sa konkurencijom, promenama algoritma, trendovima i očekivanjima publike.

Pored toga ukoliko ga ne radite kako treba ili radite neke od sledećih aktivnosti, možete biti sigurni da će to negativno uticati na poziciju vašeg web sajta u rezultatima pretrage

Neki primeri pogrešnog SEO-a su:

 • Korišćenje previše ili premalo ključnih reči;
 • Korišćenje neadekvatnih ili nekvalitetnih ključnih reči;
 • Korišćenje neetičnih ili nepoštenih SEO tehnika kao što su sakriveni tekst;
 • Duplirani sadržaj;
 • Kupovina linkova;
 • Spamovanje;
 • Ignorisanje tehničkih aspekata SEO-a kao što su brzina učitavanja, mobilna prilagođenost, bezbednost i druge;
 • Ignorisanje povratnih informacija i signala od strane publike i Google-a;
 • Neažuriranje i neprilagođavanje SEO strategije prema promenama i potrebama.

Veoma je važno da radite SEO pravilno, kontinuirano i dugoročno. Možete koristiti neke besplatne alate kao što su Google Search Console, Google Webmaster Tools, Google Penalty Checker i drugi da proverite da li radite SEO kak treba ili je sve pogrešno, pa da ispravite eventualne probleme.

Imate tehničkih problema sa sajtom

Tehnički problemi sa sajtom su oni problemi koji ometaju normalno funkcionisanje i pristup vašem sajtu. To mogu biti problemi sa serverom, domenom, hostingom, bezbednošću, kodom, dizajnom, kompatibilnošću i drugi.

Ovi problemi mogu uticati na vaš SEO rejting i vidljivost na Google pretrazi, jer mogu smanjiti brzinu učitavanja, povećati stopu odbijanja, smanjiti korisničko iskustvo, izazvati greške i preusmeravanja, izgubiti indeksiranje i rangiranje itd.

Veoma je važno da rešite tehničke probleme sa sajtom što pre i sprečite njihovo ponavljanje.

Možete koristiti neke besplatne alate kao što su Google PageSpeed Insights, Google Mobile-Friendly Test, Google Site Kit, Pingdom, GTmetrix i druge da identifikujete i rešite tehničke probleme sa sajtom.

Pronađite stručnjaka da vam uradi SEO optimizaciju kako treba

Ukoliko nemate dovoljno vremena, znanja, veština ili resursa da sami radite SEO optimizaciju vašeg sajta, možda je najbolje rešenje da pronađete stručnjaka koji će to uraditi za vas.

Stručnjak za SEO optimizaciju je ona osoba koja ima iskustvo, znanje i veštine da uradi sve potrebne SEO aktivnosti za vaš sajt, od istraživanja ključnih reči, optimizacije sadržaja, tehničke optimizacije, link bildinga, analize i praćenja rezultata i drugo.

Stručnjak za SEO optimizaciju će vam pomoći da poboljšate vaš SEO rejting i vidljivost na Google pretrazi, povećate organski promet i konverzije, ostvarite vaše ciljeve i unapredite vaš biznis.

Međutim, morate biti sigurni da ste izabrali pravog stručnjaka koji će razumeti vaše potrebe i očekivanja, koji će biti pouzdan, profesionalan i transparentan, koji će vam pružiti kvalitetnu uslugu i rezultate.

Zbog toga je važno da dobro istražite i uporedite ponude i reference različitih stručnjaka za SEO optimizaciju pre nego što se odlučite za jednog.

Dopada vam se ovaj post? Podelite sa prijateljima:

Ostavite odgovor