Šta je CTA i kako napraviti dobar CTA (call to action) u 5 tačaka

šta je CTA i kako napraviti dobar CTA (call to action) u 5 tačaka
7 minuta čitanja

Dobar CTA je neizbežni deo svakog uspešnog web sajta, landing stranice, blog posta, newsletter-a i ostalih oblika reklama jer može znatno da poveća konverzaciju i prodaju. CTA usmerava posetioce ka krajnjem cilju koji ste vi zadali.

U ovom blog postu saznaćete šta je CTA (call to action) i kako napraviti dobar CTA koji će vam pomoći u postizanju vaših poslovnih ciljeva.

Šta je CTA (call to action)?

CTA je skraćenica od engleske rečenice „Call to action“ što u prevodu znači „poziv na akciju“. Njegov izgled, tekst i svrha zavise od toga gde želite da ga koristite i kakvu akciju očekujete od posetioca vašeg web sajta ili reklame.

U suštini CTA je web link koji bi posetioci trebalo da uočavaju odmah na prvi pogled i koji im daje predlog o sledećem koraku.

S obzirom na to da pričamo o online marketingu, poziv na akciju je obično web link u obliku dugmeta sa tekstom koji podstiče korisnike da urade neku radnju koju očekujemo od njih. U većini slučajeva CTA preusmerava korisnika do stranice za naručivanje proizvoda ili usluge, web forme za registraciju ili rezervaciju, zakazivanje sastanka ili prijavu na imejl listu. Krajnji cilj zavisi od toga šta vi želite da postignete.

Kako napraviti dobar CTA?

Kao što smo rekli, dobar CTA bi trebalo da bude lako uočljiv i podstiče posetioca ka nekoj akciji.

Ne vredi vam da stavljate link bilo gde i da mislite da će on da preusmerava korisnike na stranicu naručivanja proizvoda ili zakazivanje sastanka ukoliko je on ne uočljiv odmah na prvi pogled i potencijalni klijent ga ne primećuje i ne zna da treba da klikne na taj link. Korisnik na prvi pogled mora da vidi vaš CTA i da tačno zna šta može da očekuje ukoliko klikne na njega.

Koji naslov koristiti za CTA

Najčešće se koriste naslovi „Naručite odmah“, „Pozovite nas“, „Saznajte više“,“Zakažite sastanak“. Ove rečenice su u suštini dobre i korisnici ih već donekle i očekuju, međutim toliko puta su već korišćene da smo svi navikli na njih i naš mozak ih više ni ne detektuje. Zbog toga je neophodno da što preciznije i kraće, a što atraktivnije nazovete vaš CTA kako bi on privukao pažnju.

Dobar CTA ne objašnjava samo ono šta korisnik treba da uradi već i otkriva šta će se desiti nakon te radnje.

Kako izgleda dobar CTA

Ukoliko je vaš oglas, blog post, landing stranica, iil bilo koja druga stranica dobro strukturirana i dovoljno ubedljiva, sledeći logični korak za čitaoca je da bez pitanja prati vaš poziv na akciju. Međutim, ukoliko vaš CTA nije u skladu sa sadržajem, previše odudara od očekivanog ili je nekako čudno formiran, za korisnika može da izgleda kao svaka druga reklama.

Umesto da pomisli da je napokon ponašao ono što traži, imaće osećaj da nešto nije u redu i da opet pokušaju da mu uvale neko sr*nje.

Tekst, slike, sam izgled, veličina fonta, veličina dugmadi, udaljenost od ostatka teksta, sve ovo utiče na to da li će korisnik pratiti uputstva ili će napustiti vašu stranicu. Pre nego što pomislite da sve ovo možda i nije toliko važno, istraživanja su pokazala da dobar CTA za čak 27% više pomaže da se potencijalni posetioc odluči za kupovinu.

Kako izgleda dobar CTA
Primer CTA dugmeta koji mi koristimo na jednoj od naših landing stranica.

U dobrom slučaju CTA izgleda kao dugme na koje se može kliknuti, ali bi idealno trebalo da bude druge boje, podebljan ili podvučen (po mogućstvu dva od tri istovremeno). S obzirom na to da se sve dešava online, najmanje što možete učiniti je to da vaš CTA zaista bude klikabilan!

Ne postoji ništa gore od toga kada na nekoj stranici vidite dugme „Naručite odmah“ ali ne možete da kliknete na njega, već morate da pretražujete tu istu stranicu eventualno da "šetate" po sajtu kako biste pronašli proizvod koji možete naručiti.

Reči koje će učiniti da vaš CTA zaista funkcioniše

Dobar CTA nudi čitaocima jedinstvenu priliku da saznaju nešto novo ili kupe proizvod. On pruža dovoljno informacija da posetioci postanu zainteresovani kupci. Na primer „Kliknite ovde kako biste saznali koliko košta izrada web sajta“ – ovaj CTA nudi dovoljno informacija kako bi uspeo da zadrži zainteresovanost publike.(Kao što se vidi kod našeg primera, CTA vam ne govori koliko tačno košta web sajt, već otkriva da ukoliko kliknete na njega možete da saznate ovu informaciju).

Cilj je da posetioc oseti potrebu da klikne na vaš CTA, a za to morate koristiti reči ili fraze koje utiču na njegovo interesovanje i izazivaju emocije.

Nije dovoljno da napišete samo „pretplatite se na našu imejl listu“, jer ovo ne izaziva nikakve emocije kod korisnika, umesto toga verovatno će bolje funkcionisati ukoliko napišete na primer „Ne propusite najnovije vesti i dešavanja, prijavite se na našu imejl listu“ ili „Ostanite informisani o svim temama, prijavite se na našu imejl listu“.

Dodajte fraze zbog kojih će posetioc poželeti da klikne na vaš CTA. To možete postići na sledeći način:

 • Podignite im svest o hitnosti („Popust traje samo nekoliko sati, iskoristite odmah!“);
 • Istaknite šta je ono što mogu izgubiti („Bila bi prava šteta propustiti ovu akciju!“);
 • Pokažite im koliko malo fali da bi nešto postigli („Preostao vam je još samo jedan korak da postanete vlasnik novog telefona.“);
 • Istaknite šta je to što očekujete od njih i šta oni dobijaju zauzvrat („Tražimo samo sat vašeg vremena, a nudimo blistav osmeh zauzvrat!“);
 • Istaknite kakav problem uspešno rešavate („Na jedan klik ste od toga da više nemate bolove u leđima!“).

Gde treba postaviti CTA?

Preostalo je još samo jedno pitanje: Gde biste trebali da idealno postavite svoj CTA kako biste postigli najbolju konverzaciju i prodaju.

Nepisano pravilo je da biste trebali da imate bar jedan dobar CTA na svakoj strani vašeg web sajta.

Stranice koje bi obevezno trebale da sadrže bar jedan CTA su:

 • Svaka reklama obavezno;
 • Svaki blog post;
 • Svaki newsletter;
 • Većina postova na društvenim mrežama;
 • Studija slučaja;
 • Portfolio;
 • E knjige.

Zapamtite: Ne moraju svi pozivi na akciju da navedu čitaoce na kupovinu odmah. Možete ih prvo usmeriti ka pretplati, registraciji, kontaktiranju… Poenta je da im date priliku da izraze svoje interesovanje i tako postanu vaš novi potencijalni klijent uz stečeno poverenje.

Šta je CTA i kako napraviti dobar CTA još jednom ukratko

Suština poziva na akciju (CTA), je da podstakne posetioce da urade akciju koju vi predlažete: kupe nešto, da se pretplate, zatraže ponudu, stupe u kontakt sa vama, podele vašu objavu na društvenim mrežama, itd. Dobar CTA to postiže na kreativan i efikasan način. On treba da bude vizuelno odvojen od ostatka sadržaja kako bi čitaocu bilo što jasnije gde treba da klikne i šta treba da radi.

Kada pišete CTA pokušajte da ga sročite tako da izazove emociju kod čitaoca, jer će ga to zaista motivisati da uradi akciju koju vi želite.

Na kraju jedan CTA

Ukoliko vam predstavlja problem da napravite dobar CTA i generalno dobru prodajnu stranicu, preporučujemo vam našu uslugu kreiranja landing stranica. Landing stranice olakšaju prodaju nakon što korisnik klikne na vašu reklamu.

Dopada vam se ovaj post? Podelite sa prijateljima:

Ostavite odgovor